In urma cu mai bine de 25 de ani, in nord-vestul Romaniei, la Botiz – o localitate cu doar cateva mii de suflete, situata in apropiere de Satu Mare – se nastea in casa parinteasca a familiei Hutton o mica afacere: producerea taiteilor de casa ...
La inceput, pe o suprafata de doar 50 mp, 5 persoane, toti membri ai familiei Hutton, doua generatii, produceau manual, in fiecare zi, cca 20-25 kg de taitei in 3 forme diferite, specifice zonei: romburi, frunzulite si lasti (taitei lati/laste/laska). Comercializarea acestora se facea preponderent in lantul magazinelor Alimentara, cam singurele magazine de profil din acele vremuri.
Apar cam pe-atunci primele solicitari pentru taitei „de nunta”: taitei marunti in forma de romburi ce se adauga supei de pui. Acestia, facuti dupa metodele traditionale, au in continut tot ce e mai bun posibil intr-un aluat: faina de calitate si oua proaspete, cat de multe posibil, fara adaos de apa. Doar nu vrei sa le pui invitatilor tai orice pe masa... O data-i nunta copiilor! Si asa le-a ramas numele: „Taitei de nunta” (marca inregistrata Hutton)
Treptat, in anii ce urmeaza, din dorinta de a usura munca si de a creste productivitatea, se confectioneaza in regie proprie diverse dispozitive manuale ajutatoare, iar mai apoi se achizitioneaza un malaxor, o masina de laminat aluatul, un uscator si mai apoi o presa noua pentru aluat, italiana.
Pe la sfarsitul anilor ’90, cand datorita solicitarilor tot mai mari venite din partea clientilor, productia ajunsese la cca 1000 kg pe zi, se impunea nevoia trecerii la alt nivel. Spatiul disponibil in curtea casei parintesti nu mai era de ajuns. Mizand totul pe o singura carte, cu mari eforturi financiare pentru acea vreme, se opteaza pentru achizitia unui teren la periferia orasului Satu Mare si demararea constructiei unei hale incapatoare, moderne.
In 2003 s-a demarat productia in noua fabrica. Era un salt important: cu noua linie, de provenienta italiana, capacitatea de productie crescand la 3500 kg pe zi. S-a inceput diversificarea ofertei de produse, lansandu-se diverse modele de paste scurte precum cus-cus-ul, melcii, tuburile, spiralele, apoi paste medii, ca fideaua.
Cererea tot mai mare venita de pe piata satmareana, dar treptat si din zonele adiacente, a dus la necesitatea achizitionarii de noi utilaje pentru a creste din nou capacitatea de productie. Astfel, in 2006, ca urmare a noilor investitii in utilaje, spatii de productie si depozitare, s-a reusit triplarea capacitatii.
In perioada 2006-2012 s-au demarat parteneriate cu diverse firme de distributie din Ardeal, ajungandu-se in total in 15 judete. Tot treptat, initial la nivel local, apoi regional, produsele Hutton au aparut pe rafturile unor retele nationale si internationale de magazine.
Recent, ca urmare a cererilor venite din partea consumatorilor de paste Hutton, dar si a tendintelor pietei de profil in ceea ce priveste pastele lungi, indeosebi spaghetele, s-a ridicat o noua hala de productie si s-a achizitionat o linie de fabricatie de ultima generatie, tot italiana. (Toate acestea au fost posibile apeland la fonduri europene, fonduri proprii si credite bancare).
In prezent, datorita calitatii constante, a seriozitatii si a promptitudinii, a respectarii angajamentelor si, mai presus de toate, datorita pasiunii pentru lucrul bine facut, am ajuns cel mai mare producator de paste din Ardeal (cu capital integral romanesc) si printre primii 10 din Romania.
Asta am facut de 25 si mai bine de ani incoace ...
... si povestea continua!